
Underhållsplanen: Nyckeln till att slippa panikrenoveringar och tomma konton
Det är så viktigt att ha en levande och realistisk underhållsplan. Det sparar både pengar och stress på sikt.
- Därför räcker det inte med att ”ta det när det händer”
Att vänta med underhåll tills något går sönder är som att köra bil utan att serva den – det funkar ett tag, men när problemen kommer så blir de både dyrare och mer omfattande. Många föreningar drabbas av panikrenoveringar som hade kunnat undvikas med lite forward thinking. En genomtänkt underhållsplan gör det möjligt att planera, budgetera och genomföra åtgärder i god tid – och undvika onödiga nödlösningar.
- Hur ofta ska planen uppdateras – och av vem?
Underhållsplanen är inte något man gör en gång och sen glömmer. Den bör uppdateras löpande – gärna varje år – och alltid när större projekt genomförs eller förutsättningarna i fastigheten ändras. Det är vanligt att anlita en teknisk konsult för att ta fram eller uppdatera planen, men styrelsen har ansvaret att hålla den levande. Ett bra samarbete mellan styrelse och sakkunniga är nyckeln till en realistisk och användbar plan.
- Så kopplar ni ihop underhållsplanen med budgeten
En underhållsplan är inte bara ett tekniskt dokument – det är ett ekonomiskt verktyg. Genom att koppla den till budgeten får styrelsen en tydlig överblick över kommande kostnader, vilket gör det lättare att planera avgiftsnivåer, avsättningar till yttre fonden och eventuella lån. Det minskar risken för obehagliga överraskningar och gör det lättare att fatta trygga beslut – inte minst vid årsstämman.
Vill ni ha full kontroll på fastighetens skick och ekonomi?
Vår kurs Underhållsplan från A till Ö hjälper styrelser att förstå, tolka och använda underhållsplanen som ett strategiskt verktyg.
Läs mer och boka plats här!
Tag:Projekt